Artigo - Open Access.

Idioma principal | Segundo idioma

O design em regulamentações para formatação de tabelas nutricionais: uma perspectiva internacional

Design in formatting regulations for nutrition facts panels: an international view

HAMMERSCHMIDT, Christopher ; SPINILLO, Carla Galvão ;

Artigo:

A rotulagem nutricional se destaca enquanto ferramenta para garantir o acesso à informação e estimular que consumidores de alimentos façam escolhas mais saudáveis. Entre os diversos constituintes dos rótulos de produtos alimentícios, tem-se a tabela nutricional, a qual oferece a declaração detalhada de nutrientes contidos no alimento. Trata-se de uma complexa organização visual de dados, que envolve elementos como bordas, guias, tipos e cores. Este artigo aborda sob o ponto de vista do design as regulamentações de seis países do continente americano para a formatação de tabelas nutricionais e discute a articulação de elementos gráficos com base na literatura. Dessa maneira, busca-se identificar e comparar padrões na apresentação de informações nutricionais para definir uma perspectiva internacional acerca do assunto. Conhecer exemplos e experiências de diferentes países constitui um caminho para formular estratégias que embasem o design de modelos direcionados a atender às necessidades informacionais das pessoas.

Artigo:

Nutritional labeling stands out as a tool to ensure information access, as well as stimulate consumers in making healthier choices. Among the many components of food products labels, the nutrition facts panel presents the detailed nutrient declaration. It is a complex visual organization of data, which involves elements such as borders, rules, type, and color. This article addresses, under a design perspective, the regulations of six countries in the American continent for the formats of nutrition facts panels. Then, it discusses the articulation of graphic elements according to the literature. This way, we seek to identify and compare patterns for the delivery of nutrition information in order to establish an international view concerning this theme. Learning from examples and experiences of different countries constitutes a means to formulate strategies that substantiate the design of models to meet the informational needs of people.

Palavras-chave: Design da informação; Rotulagem nutricional; Tipografia.,

Palavras-chave: Information design; Food labeling; Typography.,

DOI: 10.5151/ped2022-7363486

Referências bibliográficas
  • [1] AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Gerência Geral de Alimentos. Codex Alimentarius. Brasília: ANVISA, 2016. Disponível em: https://www.icict.fiocruz.br/sites/www. icict.fiocruz.br/files/Codex%20Alimentarius_%20Minist%C3%A9rio%20Anvisa.pdf. Acesso em: 5 mar. 2022.
  • [2] ARDITI, A. Making text legible: designing for people with partial sight. New York: Lighthouse Guild, 2018. [Publicado originalmente em 1995.]
  • [3] BEIER, S.; BERNARD, J. B.; CASTET, E. Numeral legibility and visual complexity. In: DESIGN RESEARCH SOCIETY INTERNATIONAL CONFERENCE, 2018, Limerick. Proceedings […]. London: Design Research Society, 2018. v. 5, p. 1841-1854.
  • [4] BLACK, A.; STIFF, P.; WALLER, R. Designing business documents. Redhill: Monotype Typography Ltd., 1992.
  • [5] BLEICH, S. N.; CUTLER, D.; MURRAY, C.; ADAMS, A. Why is the developed world obese? Annu. Rev. Public Health, [S. l.], v. 29, n. 1, p. 273-295, 2008. DOI: 10.1146/annurev.publhealth.29. 020907.090954.
  • [6] BOZA, S.; SACO, V.; POLANCO, R. Rotulagem nutricional frontal de alimentos na América Latina: revisão das experiências do chile e do peru. BIS: Boletim do Instituto de Saúde, São Paulo, v. 21, n. 1, p. 151-160, 2020.
  • [7] BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Diretoria Colegiada. Instrução Normativa – IN n. 75, de 8 de outubro de 2020. Estabelece os requisitos técnicos para declaração da rotulagem nutricional nos alimentos embalados. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, n. 195, p. 113-124, 9 out. 2020a.
  • [8] BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Diretoria Colegiada. Resolução de Diretoria Colegiada – RDC n. 429, de 8 de outubro de 2020. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, n. 195, p. 106-110, 9 out. 2020b.
  • [9] CHILE. Ministerio de Salud. Decreto 977, de 6 de agosto de 1996 (atualizado em 2 de fevereiro de 2021). Aprueba reglamento sanitário de los alimentos. Santiago: Biblioteca del Congreso Nacional de Chile, 21 fev. 2022.
  • [10] CHRISTOPH, M. J.; LARSON, N.; LASKA, M. N.; NEUMARK-SZTAINER, D. Nutrition facts panels: who uses them, what do they use, and how does use relate to dietary intake? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, [S. l.], v. 118, n. 2, p. 217-228, 2018. DOI: 1016/ j.jand.2017.014.
  • [11] CILLA, A.; LÓPEZ-GARCÍA, G.; BLANCO-MORALES, V.; BARBERÁ, R.; ALEGRÍA, A. Labeling and nutritional education. In: BARBA, F. J.; PUTNIK, P.; KOVAČEVIĆ, D. B. (orgs.). Agri-food industry strategies for healthy diets and sustainability: new challenges in nutrition and public health. London: Academic Press, 2020. p. 197-217. DOI: 10.1016/B978-0-12-817226-1.00008-4.
  • [12] CODEX ALIMENTARIUS. CXG 2-1985: guidelines on nutrition labelling. [S. l.]: FAO, WHO, 2021. Disponível em: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https %253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXG%2B2-1985%252FCXG_002e.pdf. Acesso em: 5 mar. 2022.
  • [13] CODEX ALIMENTARIUS. Food labelling. 5. ed. Rome: World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2007. Disponível em: https://www.fao.org/ sustainable-food-value-chains/library/details/en/c/265870/. Acesso em: 5 mar. 2022.
  • [14] DUDEJA, P.; GUPTA, R. K. Nutritional labeling. In: GUPTA, R, K.; DUDEJA, P.; MINHAS, S. Food safety in the 21st century: public health perspective. London: Academic Press, 2017. p. 481-489. DOI: 10.1016/B978-0-12-801773-9.00039-X.
  • [15] FELICI, J. The complete manual of typography: a guide to setting perfect type. Berkeley: Adobe Press, 2012.
  • [16] FOX, A.; FENG, W.; ASAL, V. What is driving global obesity trends? Globalization or “modernization”? Globalization and Health, [S. l.], v. 15, p. 1-16, 2019. DOI: 10.1186/s12992-019-0457-y.
  • [17] GRAHAM, D. J.; ROBERTO, C. A. Evaluating the impact of U.S. Food and Drug Administration–proposed nutrition facts label changes on young adults’ visual attention and purchase intentions. Health Education & Behavior, [S. l.], v. 43, n. 4, p. 1-10, 2016. DOI: 10.1177/ 1090198116651082.
  • [18] GREBITUS, C.; DAVIS, G. C. Change is good!? Analyzing the relationship between attention and nutrition facts panel modifications. Food Policy, [S. l.], v. 73, p. 119-130, 2017. DOI: 10.1016/ j.foodpol.2017.10.002.
  • [19] HAMMERSCHMIDT, C.; SPINILLO, C. G. Considerações sobre legibilidade para tabela nutricional: o papel da tipografia no acesso à informação por pessoas idosas com baixa visão. InfoDesign: Revista Brasileira de Design da Informação, São Paulo, v. 18, n. 2, 2021. DOI: 10.51358/id.v18i2.927.
  • [20] HORN, R. E. Visual language: global communication for the 21st century. Bainbridge Island: MacroVU, 1998.
  • [21] KANE, J. Manual dos tipos. Tradução de Rogério Bettoni. Barcelona: Gustavo Gili, 2012.
  • [22] KESSLER, D. A.; MANDE, J. R.; SCARBROUGH, F. E.; SCHAPIRO, R.; FEIDEN, K. Developing the “nutrition facts” food label. Harvard Health Policy Review, [S. l.], v. 4, n. 2, p. 13-24, 2003.
  • [23] KHANDPUR, N.; MAIS, L. A.; MORAIS SATO, P.; MARTINS, A. P. B.; SPINILLO, C. G.; ROJAS, C. F. U.; GARCIA, M. T.; JAIME, P. C. Choosing a front-of-package warning label for Brazil: a randomized, controlled comparison of three different label designs. Food Research International, [S. l.], n. 121, p. 854-861, 2019. DOI: 10.1016/j.foodres.2019.01.008.
  • [24] KITCHEL, J. E. APH guidelines for print document design. American Printing House for the Blind, 2019.
  • [25] LÍDICE, S. Chile se destaca na agenda de políticas de nutrição. Jornal da USP. São Paulo. 8 jun. 2021. Disponível em: https://jornal.usp.br/?p=423732. Acesso em: 7 mar. 2022.
  • [26] LOPEZ, J.; HOM, A. Tipos e interfaces. In: LUPTON, E. (org.). Tipos na tela: um guia para designers, editores, tipógrafos, blogueiros e estudantes. Tradução de Mariana Bandarra. São Paulo: Gustavo Gili, 2015. p. 99-123.
  • [27] LUPTON, E. Pensar com tipos: guia para designers, escritores, editores e estudantes. 2. ed. Tradução de André Stolarski. São Paulo: Cosac Naify, 2013.
  • [28] MARINS, B. R.; JACOB, S. C.; PERES, F. Avaliação qualitativa do hábito de leitura e entendimento: recepção das informações de produtos alimentícios. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 3, p. 579-585, 2008. DOI: 10.1590/s0101-20612008000300012.
  • [29] MENDEZ, M. A.; POPKIN, B. M. Globalization, urbanization and nutritional change in the developing world. Electronic Journal of Agricultural and Development Economics, [S. l.], v. 1, n. 2, p. 220-241, 2004. DOI: 10.22004/ag.econ.12001.
  • [30] MERCOSUL. Resolução GMC n. 46/03, de 10 de dezembro de 2003. Regulamento técnico Mercosul sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Montevidéu, 2003.
  • [31] MHURCHU, C. N.; EYLES, H.; JIANG, Y.; BLAKELY, T. Do nutrition labels influence healthier food choices? Analysis of label viewing behaviour and subsequent food purchases in a labelling intervention trial. Appetite, [S. l.], v. 121, p. 360-365, 2018. DOI: 10.1016/j.appet.2017.11.105.
  • [32] MIJKSENAAR, P. Visual function: an introduction to information design. Rotterdam: 010 Publishers, 1997.
  • [33] MINISTÉRIO DA SAÚDE (Brasil). Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde, 2013.
  • [34] MINISTERIO DE SALUD (Chile). Manual de etiquetado nutricional de alimentos. 2. ed. Santiago: Ministerio de Salud, 2019.
  • [35] MONTEIRO, C. M.; CANNON, G.; LEVY, R.; MOUBARAC, J. C.; JAIME, P.; MARTINS, A. P.; CANELLA, D.; LOUZADA, M.; PARRA, D. NOVA: the star shines bright: food classification: public health. World Nutrition, [S. l.], v. 7, n. 1-3, p. 28-29, 2016.
  • [36] PAN AMERICAN HEALTH ORGANIZATION. Front-of-package labeling advances in the Americas, 29 set. 2020. Disponível em: https://www.paho.org/en/news/29-9-2020-front-package-labeling-advances-americas. Acesso em: 5 mar. 2022.
  • [37] ROBERTO, C. A.; KHANDPUR, N. Improving the design of nutrition labels to promote healthier food choices and reasonable portion sizes. International Journal of Obesity, [S. l.], v. 38, suppl. 1, p. S25-S33, 2014. DOI: 10.1038/ijo.2014.86.
  • [38] SAMARA, T. Typography workbook: a real-world guide to using type in graphic design. Beverly: Rockport, 2004.
  • [39] SOUSA, L. M. L.; STANGARLIN-FIORI, L.; COSTA, E. H. S.; FURTADO, F.; MEDEIROS, C. O. Use of nutritional food labels and consumers’ confidence in label information. Revista de Nutrição, Campinas, v. 33, p. 1-18, 2020. DOI: 10.1590/1678-9865202033e190199.
  • [40] SPIEGELMAN, B. M.; FLIER, J. S. Obesity and the regulation of energy balance. Cell, [S. l.], v. 104, n. 4, p. 531-543, 2001. DOI: 10.1016/s0092-8674(01)00240-9.
  • [41] SPIEKERMANN, E. Stop stealing sheep & find out how type works. 3. ed. Indianapolis: Adobe Press, 2014.
  • [42] SPINILLO, C. G. Challenging Titans: proposing the triangle as a front of packaging warning nutrition labeling for Brazil. In: FADEL, L. M.; SANTA ROSA, J. G.; PORTUGAL, C. (orgs). Selected Readings of the 8th Information Design International Conference: Information Design: Memories. São Paulo: Blucher, 2019. p. 15-26.
  • [43] TEMPLE, N. J.; FRASER, J. Food labels: a critical assessment. Nutrition, [S. l.], v. 30, n. 3, p. 257-260, 2014. DOI: 10.1016/j.nut.2013.06.012.
  • [44] TUFTE, E. R. Envisioning information. Cheshire: Graphics Press, 1990.
  • [45] TUFTE, E. R. The visual display of quantitative information. 2. ed. Cheshire: Graphics Press, 2001.
  • [46] UNICEF; WHO; WORLD BANK GROUP. Levels and trends in child malnutrition: UNICEF/WHO/The World Bank Group joint child malnutrition estimates: key findings of the 2020 edition. 2020. Disponível em: https://www.who.int/publications/i/item/jme-2020-edition. Acesso em: 21 mar. 2022.
  • [47] UNITED STATES. Code of Federal Regulations: title 21, chapter I, subchapter B, part 101. Food labeling. 1 abr. 2021. Disponível em: https://www.govinfo.gov/app/details/CFR-2021-title21-vol2/CFR-2021-title21-vol2-part101. Acesso em: 10 mar. 2022.
  • [48] WORLD HEALTH ORGANIZATION. Obesity and overweight, 9 jun. 2021. Disponível em: https:// www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Acesso em: 4 mar. 2022.
Como citar:

HAMMERSCHMIDT, Christopher; SPINILLO, Carla Galvão; "O design em regulamentações para formatação de tabelas nutricionais: uma perspectiva internacional", p. 5486-5501 . In: Anais do 14º Congresso Brasileiro de Pesquisa e Desenvolvimento em Design. São Paulo: Blucher, 2022.
ISSN 2318-6968, DOI 10.5151/ped2022-7363486

últimos 30 dias | último ano | desde a publicação


downloads


visualizações


indexações