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OCLA.LAC – CHOCOLATE VEGANO ENRIQUECIDO

OCLA.LAC – CHOCOLATE VEGANO ENRIQUECIDO

Moreira , Camila de Almeida ; Miranda, Fernanda Macêdo Nery de ; Manes, Larissa de Oliveira ; Oliveira, Roseane Santos ;

Artigo completo:

The project talks about a functional vegetable-based food, therefore being a veganproduct. The research was a vegetable and functional chocolate, so it is enrichedwith omega 3 (80%) and 6 (20%). What gave rise to the choice of this project was thelow consumption of omegas, mainly in Brazil, as they are more easily found in animalorigin, being these fish from cold waters, as in Northern Eurasia and America.With this, the objective of the project was to devise a widely consumed food,chocolate, replacing less nutritious ingredients with others of higher nutritional value,without compromising the general characteristics of chocolate. Thus, the researchproceeded with laboratory analyzes for the best way to extract essential oils from theseeds used (chia and flaxseed), with research in magazines, scientific articles andpublished dissertations. With this, some of the fundamental bibliographic referenceswere: a master's dissertation, taken from the Rural Science Center of the FederalUniversity of Santa Maria, to investigate the functional properties of flaxseed, andchia and also an article taken from the Brazilian Journal of Obesity, Nutrition andWeight loss, to analyze the nutritional aspects that promote and protectcardiovascular diseases. As a way to better understand who the target audiencewould be, the survey was developed in a form using the Google Forms, collectinginformation, and evaluating the results in a quantitative way organized in graphs. Thequestionnaire on the consumer market received a total of 235 responses, so it waspossible to analyze the percentage of people interested in eating chocolate, theinterest in vegan products, allergies and lactose intolerances, among otherquestions. The results found indicate the viability in a chocolate of vegetable originand enriched, because the consumer market of products with a more ecological biashas made the market more and more favorable, in addition to the nutritionaladvantage, when consumed in a moderate way, being an enriched product with agood source of energy, with healthy and beneficial fats, functional and ethical - whenconsidering the vegan form of production, free of animal origin. Through theperspective of the market, it was possible to observe the advantages of linking goodeating practices to a widely consumed food, being possible due to the product'sadaptations to the new food cultures of the consumer market.

Artigo completo:

O projeto disserta sobre um alimento funcional de matriz totalmente vegetal, destemodo, sendo um produto vegano. A pesquisa foi um chocolate de origem vegetal efuncional, de forma que é enriquecido com ômegas 3 (80%) e 6 (20%). O que deu aorigem a escolha deste projeto foi o baixo consumo de ômegas, principalmente noBrasil, pois, são encontrados com mais facilidades em origem animal, sendo estespeixes de águas frias, como no Norte da Eurásia e da América.Com isto, o objetivo do projeto foi arquitetar um alimento amplamente consumido, ochocolate, substituindo ingredientes menos nutritivos por outros de valor nutricionalmais elevado, sem comprometer as características gerais do chocolate. Assim, apesquisa procedeu com análises laboratoriais para a melhor forma de extração dosóleos essenciais das sementes utilizadas (chia e linhaça), havendo pesquisas emrevistas, artigos científicos, e dissertações publicadas. Com isto, algumas dasreferências bibliográficas fundamentais foram: uma dissertação de mestrado,retirado do Centro de Ciências rurais da Universidade Federal de Santa Maria, paraaveriguar as propriedades funcionais da linhaça e chia, e também um artigo retiradoda Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, para analisar osaspectos nutricionais promotores e protetores das doenças cardiovasculares. Comomodo de entender melhor qual seria o público alvo, foi elaborado uma pesquisa emforma de formulário, através da ferramenta Google Forms, coletando informações eavaliando os resultados de forma quantitativa organizada em gráficos. Oquestionário sobre o mercado consumidor recebeu o total de 235 respostas, e assimfoi possível analisar sobre porcentagem de pessoas interessadas na ingestão dochocolate, o interesse em produtos veganos, sobre alergias e intolerâncias alactoses entre outras questões. Os resultados encontrados indicam a viabilidade emum chocolate de origem vegetal e enriquecido, pois, o mercado consumidor deprodutos com um viés mais ecológico tornou o mercado cada vez mais propício,além da vantagem nutricional, quando consumida de forma moderada, sendo umproduto enriquecido com uma fonte de energia boa, com gorduras saudáveis ebenéficas, funcional e ético - quando considerada a forma vegana de produção, livrede origem animal. Através da perspectiva do mercado, foi possível observar asvantagens de atrelar boas práticas alimentares à um alimento amplamenteconsumido, sendo isso possível devido às adequações do produto as novas culturasalimentares do mercado consumidor.

Palavras-chave: Enriched chocolate; Veganism; Vegetable milk; Polyunsaturated fat;Vegetable matrices,

Palavras-chave: Chocolate enriquecido; Veganismo; Leite vegetal; Gordura poliinsaturada;Matrizes vegetais.,

DOI: 10.5151/siintec2020-04

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Como citar:

Moreira , Camila de Almeida; Miranda, Fernanda Macêdo Nery de ; Manes, Larissa de Oliveira ; Oliveira, Roseane Santos ; "OCLA.LAC – CHOCOLATE VEGANO ENRIQUECIDO", p. 792-813 . In: Anais do VI Simpósio Internacional de Inovação e Tecnologia. São Paulo: Blucher, 2020.
ISSN 2357-7592, ISBN: 2357-7592
DOI 10.5151/siintec2020-04

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