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TECHNOLOGICAL PROSPECTIVE STUDY OF GREEN COFFEEPROCESSING

ESTUDO PROSPECTIVO TECNOLÓGICO DO PROCESSAMENTO DE CAFÉ VERDE

Ramos, Marcos Lage Cajazeira ; Almeida, Edna dos Santos ; Santos, Carlos César Ribeiro dos ;

Artigo completo:

This article aims to identify patents referring to coffee processing and tocorrelate them with the exportation scenario of the processed coffee. The researchrelate the keywords “coffee” and “treatment” with the International Patent Codes, in theEspacenet database. The CIP A23F5/02 has predominance, with United States figureas the largest holder (20) and Brazil with only one patent deposit. The article suggestscountries that promotes research in technology become more competitive in theexportation of processed coffee, even without producing the grain, which explains theneed for policies aimed at valuing research in technologies innovation in the nationalindustry.

Artigo completo:

Este artigo tem como objetivo identificar as patentes referentes ao processamento do café e correlacioná-las com o cenário de exportação do café processado. A pesquisa relaciona as palavras-chave “café” e “tratamento” com os códigos internacionais de patentes, na base de dados Espacenet. A Classificação Internacional de Patentes (CIP) A23F5 / 02 tem predominância, sendo os Estados Unidos o maior detentor (20) e o Brasil com apenas um depósito de patente. O artigo sugere que os países que promovem a pesquisa em tecnologia se tornem mais competitivos na exportação de café processado, mesmo sem produzir o grão, o que explica a necessidade de políticas voltadas para a valorização da pesquisa em inovação tecnológica na indústria nacional.

Palavras-chave: Export; Coffee; Treatment.,

Palavras-chave: Exportação; Café; Tratamento,

DOI: 10.5151/siintec2020-TECHNOLOGICALPROSPECTIVE

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Como citar:

Ramos, Marcos Lage Cajazeira; Almeida, Edna dos Santos ; Santos, Carlos César Ribeiro dos ; "TECHNOLOGICAL PROSPECTIVE STUDY OF GREEN COFFEEPROCESSING", p. 699-707 . In: Anais do VI Simpósio Internacional de Inovação e Tecnologia. São Paulo: Blucher, 2020.
ISSN 2357-7592, ISBN: 2357-7592
DOI 10.5151/siintec2020-TECHNOLOGICALPROSPECTIVE

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